ηλεκτρικός πίνακας

Χρήσιμες συμβουλές ασφαλείας για την ηλεκτρολογική σας εγκατάσταση

Πολλές φορές κάποια πράγματα «φαίνονται» απλή υπόθεση. Όπως π.χ. η τοποθέτηση ενός φωτιστικού. Κρέμασμα στον γάντζο, σύνδεση στη κλέμα και τέλος. Πόσο ασφαλής μπορεί να είναι όμως η τοποθέτησή του από έναν ανειδίκευτο; Ποιος εγγυάται ότι ένωσε σωστά τα καλώδια με τα φθαρμένα χρώματα; Ότι τα έσφιξε καλά στην παλιά και «ταλαιπωρημένη» κλέμα; Ότι η γείωση υπάρχει και ενώθηκε σωστά; Το ρεύμα δεν είναι ποτέ απλή υπόθεση. Ούτε καν για τον ηλεκτρολόγο που φλερτάρει με αυτό ώρες κάθε μέρα. Μία απροσεξία, ένα λάθος, λίγο να ξεχαστεί, μπορεί να αποβούν μοιραία. Μην κάνετε πράγματα τα οποία δεν είστε σίγουροι ότι τα γνωρίζετε. Το φωτιστικό είναι μόνο ένα παράδειγμα ανάμεσα σε δεκάδες άλλα εξίσου ή περισσότερο επικίνδυνα. Παρακάτω μερικές απλές συμβουλές ασφαλείας:

  • Η γείωση είναι το πιο σημαντικό μέρος μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης, καθώς είναι αυτή που θα σας προστατέψει από μία ενδεχόμενη διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό όμως προϋποθέτει να είναι καλή και ικανή να διοχετεύσει μεγάλο ρεύμα προς τη γη, έτσι ώστε να ρίξει την ασφάλεια της γραμμής στην οποία προήλθε η διαρροή. Γι’ αυτό λοιπόν δεν αρκεί απλά να υπάρχει η γείωση, αλλά και να ελεγχθεί-μετρηθεί από έναν έμπειρο ηλεκτρολόγο. Έχει αποδειχθεί πως πολλά θανατηφόρα ατυχήματα θα είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε μια καλή γείωση.
  • Το ρελέ ασφαλείας ή Διακόπτης Διαρροής Έντασης (Δ.Δ.Ε. στα 30mA) είναι μία επιπλέον προστασία που τοποθετείται στον πίνακα καθώς είναι πολύ ευαίσθητο και μπορεί να ανιχνεύσει πολύ μικρή διαρροή προκαλώντας αυτόματα διακοπή του ρεύματος. Βάση υπουργικής απόφασης πλέον, η εγκατάσταση του αντιηλεκτροπληξιακού ρελέ σε παλιές και νέες εγκαταστάσεις σύμφωνα με το Πρότυπο του ΕΛΟΤ HD-384, είναι υποχρεωτική και οι χρήστες των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων οφείλουν να το ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον κάθε 3 μήνες) πατώντας το κουμπί test.
  • Όταν προκύψει κάποια βλάβη στην εγκατάστασή σας μην επιχειρήσετε μόνοι σας την αποκατάσταση και γενικά μην επεμβαίνετε σε αυτή. Καλέστε αμέσως έναν αδειούχο ηλεκτρολόγο. Το ρεύμα μπορεί να σκοτώσει, μη το ξεχνάτε. Είναι καθαρά θέμα ασφαλείας.
  • Εάν ο πίνακάς σας είναι παλιός, με βιδωτές ασφάλειες μόνο, πρέπει να τον αντικαταστήσετε με καινούριο που θα περιέχει όλες τις σωστές διατάξεις προστασίας (αυτόματες ασφάλειες, ρελέ κλπ). Ένας τέτοιος παλιός πίνακας με διάρκεια ζωής πάνω από 35 χρόνια μπορεί να μη σας προσφέρει απόλυτη ασφάλεια λόγω φθοράς των υλικών και των ενώσεων στο εσωτερικό του.
  • Με τις αυξομειώσεις τάσης από τη ΔΕΗ ή με τις συχνές πτώσεις κεραυνών σε κάποιες περιοχές, δημιουργούνται απότομες υπερτάσεις που πολλές φορές προκαλούν ζημιές στις ηλεκτρικές συσκευές. Για την αποφυγή αυτών, μπορούν να τοποθετηθούν κατάλληλες προστατευτικές διατάξεις, όπως επιτηρητές και σταθεροποιητές τάσης. Οι απότομες υπερτάσεις είναι και ένας από τους λόγους που μπορεί να καίγονται συχνά οι ηλεκτρονικές λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς είναι ευαίσθητες σε αυτές.
  • Όταν κάνετε μπάνιο ο θερμοσίφωνας θα πρέπει να είναι πάντα κλειστός. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας από ενδεχόμενη βλάβη σε αυτόν.
  • Μη τραβάτε απότομα τα φις των συσκευών από τις πρίζες πιάνοντάς τα από το καλώδιο. Υπάρχει κίνδυνος φθοράς του φις και αποκόλληση της πρίζας από της θέση της με ενδεχόμενο βραχυκύκλωμα. Κρατάτε την πρίζα με το ένα χέρι και με το άλλο αφαιρέστε το φις με ασφάλεια.
  • Μια αλλαγή ασφάλειας τήξεως σε έναν πίνακα ίσως να είναι από τις λίγες δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος χωρίς τη βοήθεια ηλεκτρολόγου. Ακόμα και αυτό όμως εμπεριέχει κινδύνους και γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζετε 2 βασικούς κανόνες. Πρώτον, κλείνουμε πάντα το γενικό διακόπτη πριν αφαιρέσουμε-αντικαταστήσουμε την ασφάλεια και δεύτερον, βάζουμε την ασφάλεια στο πώμα, το πιάνουμε μόνο από το πορσελάνινο μέρος και βιδώνουμε δυνατά(όχι υπερβολικά). Επίσης, μη βάζετε ποτέ μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Αλλιώς καλέστε αμέσως έναν αδειούχο ηλεκτρολόγο.
  • Αντικαταστήστε τις παλιές τριπολικές ή διπολικές πρίζες με σούκο και σιγουρευτείτε από τον ηλεκτρολόγο ότι καταλήγει καλώδιο γείωσης σε αυτές. Στα παλιά σπίτια δεν έχουν όλες οι πρίζες του σπιτιού γείωση, ιδίως σε δωμάτια με ξύλινα πατώματα.
  • Με βρεγμένα χέρια μην ανάβετε ποτέ τον θερμοσίφωνα και μην ακουμπάτε μεταλλικές συσκευές και φωτιστικά.
  • Εάν στο σπίτι έχετε μικρά παιδιά καλύψτε τις πρίζες με ειδικές τάπες ή αντικαταστήστε τις με πρίζες που διαθέτουν από μόνες τους προστατευτικό στους πόλους.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία η συμβουλή καλέστε μας στο τηλ. 6997037239

Leave a Comment